Typen narcisten waar je voor moet opletten

door sep 14, 2023Narcisme

fabio rond link in bio 2

Fabio is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een gediplomeerd psycho- en relatietherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘.

Sedert 2022 is de DSM-5 volledig herschreven. Dit betekent dat narcisme niet meer als een aparte stoornis wordt beschreven maar dat deze stoornis gerekend wordt tot het antisociale en psychopathische type. Bovendien zijn er een aantal typen narcisten die we van elkaar kunnen onderscheiden.

Narcisten met antisociale en psychopathische trekken

Veel narcisten vertonen vaak antisociale trekken waaronder een gebrek aan empathie, het niet tonen van berouw nadat ze schadelijk gedrag vertonen, geen geweten hebben, genadeloos misbruik maken van anderen om zichzelf te verheerlijken, vinden dat ze verheven zijn boven anderen en dat algemene regels niet voor hen gelden. In de context van psychopathie wordt er verwezen dat er bepaalde narcisten zijn die psychopathische kenmerken vertonen waaronder extreem fysiek geweld, sadistische handelingen of gedragingen, maar ook geen berouw tonen voor schadelijk en destructief gedrag dat ze vertonen.

Ik wil er wel heel uitdrukkelijk bijzeggen dat niet alle narcisten psychopathische kenmerken vertonen en dat veel narcisten echter wel antisociale karaktertrekken bezitten. Dergelijke diagnoses moeten altijd vastgesteld worden door een gespecialiseerde arts.

Vermoedens geven geen uitsluitsel of iemand al dan niet aan eeen persoonlijkheidsstoornis lijdt. Interpreteer en beoordeel daarom de info die ik deel altijd op een gezonde en verantwoorde wijze en als je ergens twijfels over hebt, informeer je dan bij een psychiater maar wees voorzichtig met anderen persoonlijk te labelen.

Bekijk hier de video en ontdek de typen narcisten waar je voor moet opletten

Dit vind je wellicht ook interessant

Bekijk hier het eerste deel ‘narcisme en kinderen
Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Hechtingsstijlen en relaties: de sleutel tot een succesrijke liefdesrelatie
Het effect van sociale media op je liefdesrelatie
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

RECENTE BERICHTEN

Pin It on Pinterest