Toxische relaties voorbij – Zo bouw je aan een gezonde relatiedynamiek

door nov 10, 2023Liefde en relaties

fabio rond link in bio 2

Fabio is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een gediplomeerd psycho- en relatietherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘.

Wanneer je op het internet surft, een krant openslaat of bij een vriend(in) over je relatie ventileert, zal je ongetwijfeld het begrip ‘toxische’ of ‘giftige relaties’ tegenkomen. Wellicht vraag je je af of we de liefde niet overmatig analyseren en te veel stilstaan bij zaken die niets bijdragen aan de kwaliteit van een relatie. Ik begrijp jouw verzuchting. Het begrip toxische relaties kan heel ruim geïnterpreteerd worden en dat geeft aanleiding tot een waaier van uiteenlopende gevoelens, meningen, visies en belevingen. In ‘Toxische relaties voorbij – Zo bouw je aan een gezonde relatiedynamiek’ gaan we dieper op allerlei aspecten in. 

Wanneer spreken we van een toxische relatie?

Als relatiedeskundige met een specialisatie in de narcistische persoonlijkheidsstoornis heb ik tijdens mijn beroepservaring jarenlang de relatiedynamiek tussen koppels bestudeerd. Wanneer we over toxische relaties spreken, dan hebben we het over foute relatiepatronen die voor een van de partners of voor beide partners en bijgevolg voor de relatie schadelijk zijn. Een toxische relatie betreft niet alleen het partnerschap maar ook de giftige relatie die individuen met zichzelf hebben. 

Kenmerkend voor toxische relaties zijn de terugkerende negatieve patronen die nooit door de koppels werden aangepakt. Zoiets zien we vaak bij koppels waarbij de een niet zonder de ander kan (relatieverslaving), waarbij de partners het slechtste in elkaar naar boven halen of in relaties met heftige ruzieshoge pieken en diepe dalen, met extreme vormen van fysieke of verbaleagressie. Ook een persoonlijkheidsstoornis of een andere psychiatrische aandoening kan tot een toxische of giftige (liefdes)relatie leiden. 

Toxische relaties ontstaan niet zomaar. Zo kunnen bijvoorbeeld jeugdtrauma’s, een laag zelfbeeldweinig zelfrespect of een verstoorde hechting oorzaken zijn waardoor iemand in een toxische relatie belandt. Ook mensen die denken dat ze iemand anders nodig hebben om gelukkig te zijn en de relatie zien als een opvulling van de leegte die ze voelen, zijn vatbaar voor een toxische relatie. 

Het gaat dus niet over wie wel of wie niet de afwas doet, met de wagen naar de carwash rijdt of wekelijks de vuilniszakken buitenzet. Toxische relaties draaien om terugkerende patronen van schadelijk, respectloos en destructief gedrag. 

Een toxische relatiedynamiek

Wanneer je merkt dat je partner zich in jullie (liefdes)relatie toxisch of respectloos gedraagt, dan mag je uit respect voor jezelf niet blind zijn voor een dergelijk gedrag. Je kan jezelf niet beschermen door het toxisch gedrag goed te praten of te beweren dat je het allemaal niet zo helder ziet. Zelfrespect en zelfliefde zijn van onschatbare waarde voor een gelukkig leven en een gezonderelatie. Je mag de liefde voor een ander niet belangrijker maken dan de liefde voor jezelf. De liefde die je voor iemand anders voelt, vervangt nooit de liefde voor jezelf. Vergeet bovendien niet dat iemand die de macht heeft om jou te kwetsen, nooit in staat zal zijn om jou te helen. 

Een toxische relatie herkennen

Wie uit een toxische relatie wil stappen, moet zich goed informeren over allerlei vormen van toxisch gedrag en beseffen dat veranderingen op diepgaand niveau noodzakelijk zijn om een blijvend herstel te bereiken. Dat is waar dit boek over handelt. Je maakt kennis met de basisregels voor een gezonde relatie maar ook met de kenmerken van een toxische relatie, met relatieverslavingonveilige gehechtheid en de invloed uit je jeugd. Je leert emoties (h)erkennen, oplossingsgericht denken en handelen. 

Tevens worden de volgende onderwerpen besproken: monogamie en non-monogamiecommunicatiejezelf in de relatie verliezen, omgaan met bindingsangst en verlatingsangstafhankelijk zijn van je partner, je partner controleren. Aansluitend nemen we narcismeverslavingenoverspeltriangulatiepathologisch liegenmanipulatiezelfrespect, fysieke en verbale agressie onder de loep. We hebben het over je partner willen veranderen, gezonde en ongezonde jaloezie en de IBCT-therapie.

Tips en tricks om je van een toxische relatie te bevrijden

In dit boek bespreek ik alle belangrijke aspecten die wijzen op een toxische relatie. Bovendien krijg je heel wat antwoorden, inzichten en tools aangereikt die jou ondersteunen om ongezonde relatiepatronen die je gevangenhouden, te herkennen en vervolgens te doorbreken: van liefdesverdriet naar heling. Je leert om voor jezelf te kiezen en te leven volgens kernwaarden die gebaseerd zijn op wat jou gelukkig maakt. Een volwaardig liefdesleven begint met het opdoen van (zelf)kennis, het vermogen om objectief naar je relatie te kijken, het herkennen van foute relatiepatronen, bewustwording, zelfreflectie en bewust in verbinding met jezelf staan.

Bestel hier het boek ‘Toxische relaties voorbij – Zo bouw je aan een gezonde relatiedynamiek

toxische-relaties-voorbij-auteur-fabio-vinago

Specificaties

Binding: Paperback
Distributievorm: Boek (print, druk)
Formaat: 158mm x 208mm  
Aantal pagina’s: 274  
Auteur: Fabio Vinago
Uitgeverij: Fabio Vinago  
ISBN: 9789464772760 

Bestel dit boek bij:

Standaar boekhandel België >
Bookspot België >
Boekhandel Salvator België >
Boekenbestellen Nederland >
Bookspot Nederland >
Bruna Nederland >
Libris Nederland >

RECENTE BERICHTEN

Pin It on Pinterest