Relatietherapie

IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy)

Problemen lossen zich niet vanzelf op, enkel met de juiste motivatie en mindset is verandering mogelijk.

Relatietherapie met behulp van IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy)

Veel relatieproblemen ontstaan uit de verschillen tussen partners. Denk hierbij aan verschillen in de persoonlijkheid, overtuigingen en voorkeuren. De een zit bijvoorbeeld graag thuis, terwijl de ander graag de deur uitgaat of de een is ordelijk en netjes, terwijl de ander chaotisch en rommelig is. Maar ook trauma’s bij een van de partners, verkeerde communicatie, overspel, jaloezie, wantrouwen, onzekerheid, bindings- en verlatingsangst zijn enkele voorbeelden die een relatie onder druk kunnen zetten.  Dergelijke patronen zorgen voor ruzies, meningsverschillen en onbegrip. Partners gaan elkaar bekritiseren en zich aan elkaar ergeren. Of sterker nog: ze zetten elkaar onder druk om te veranderen.

Als partners met elkaar willen blijven samenleven, dan is het aangewezen dat ze met deze verschillen leren leven. Tenminste, als ze zonder voortdurend te ruziën verder willen met elkaar. Wanneer dit niet gebeurt dan stranden partners in een strijd tegen elkaar waardoor de relatie vroeg of laat zal eindigen.

Wanneer partners zich in hun onderlinge strijd volledig onderwerpen, worden hun problemen niet aangepakt en opgelost. Ze blijven elk in hun eigen overtuiging zitten waardoor het probleem zich opstapelt. Dit heeft tot gevolg dat er bijkomende problemen en irritaties ontstaan waardoor het initiële probleem zich niet meer tot de essentie beperkt.

Relatieproblemen oplossen en accepatie

Het oplossen van relatieproblemen vraagt om een onderling dialoog, commitment en een gezamenlijke positieve houding om het probleem op te lossen. Door een gebrek aan acceptatie kunnen problemen zich opstapelen waardoor er nog meer relatiestress ontstaat.

Het doel van IBCT is om elkaars minder aangename kantjes te accepteren of op z’n minst te leren tolereren. Tolereren betekent niet dat je elkaars verschillen leuk vindt, maar dat je er samen voor zorgt dat ze jullie relatie niet onnodig onder druk zet. Wanneer koppels dit middels acceptatie en tolerantie bereiken, dan gaat veranderen een stuk gemakkelijker.

Acceptatie is niet grenzeloos

Acceptatie betekent niet dat je al het gedrag van je partner zomaar moet accepteren. Acceptatie is accepteren wie de ander is, wat de ander voelt, wat de ander denkt en wat de ander wil. Daarnaast heeft acceptatie ook een grens. Zo zijn fysieke agressie of verbale vernederingen onaanvaardbaar.  

Om als koppel problemen aan te pakken, moet je effectief en op systematische wijze met elkaar communiceren. Laat dit nu een voorbeeld zijn waar het in de praktijk vaak misloopt. Veel partners stranden in ongezonde en destructieve communicatiepatronen en communiceren vanuit impulsen en gekwetste gevoelens. Problemen worden op een zéér onbeheerste manier en vanuit onbegrip opgelost.

Ter info

Relatietherapie kan confronterend zijn. Dit komt omdat er tijdens een sessie over dingen wordt gepraat die voorheen nooit besproken zijn. Dit kan bij koppels voor onbegrip en onzekerheid zorgen. Laat me duidelijk aanstippen dat dit een eerste basisingrediënt is om het probleem aan te pakken. Je leert namelijk nieuwe ideeën, gedachten en gevoelens van de ander kennen. Dit zijn essentiële bouwstenen om je partner beter te kunnen begrijpen, jullie relatie te versterken en ongezonde relatiepatronen te doorbreken.

Tot slot wil ik meegeven dat het eveneens belangrijk is dat jullie allebei achter de therapie staan. Het volgen van therapie vraagt veel commitment en (zelf)discipline. Dit is overigens bij iedere therapievorm zo.

De voordelen van IBCT

Onderlinge verschillen worden beter geaccepteerd en getolereerd.

Negatieve en destructieve communicatiepatronen worden doorbroken.

Partners leren om eerlijk over hun diepe gevoelens te communiceren.

Oude pijnen in de relatie worden verwerkt.

Jullie leren elkaar op een dieper niveau kennen.

Partners leren om op een constructieve manier hun problemen op te lossen.

Jullie leren om compromissen te sluiten waar jullie zich allebei goed bij voelen.

Partners leren om zich goed en veilig bij de ander te voelen.

Je leert om te reflecteren over jezelf en de relatie.

Mijn aanpak

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mensen begeleid met uiteenlopende psychische en emotionele problemen (individuele begeleiding, relatietherapie, psychotherapie en gedragstherapie). Voor diverse vakbladen mocht ik columns schrijven en lezersvragen beantwoorden. Als therapeut onderscheid mezelf en sta ik gekend om mijn to the point, no nonsese en directe aanpak, waardoor een confrontatie niet altijd leuk is, maar wel noodzakelijk als je veranderingen in je leven wil doorvoeren.

Graag hou ik vast aan mijn waarde van eerlijkheid en zal ik je nooit vertellen wat je wil horen. Immers heb je niets aan een verbloemde waarheid.

fabio-vinago-therapeut

Mijn nieuw boek over narcisme

boek-narcisme-fabio-vinago

Uit de klauwen van een narcist

  • Binding : Paperback
  • Distributievorm : Boek (print, druk)
  • Formaat : 140mm x 210mm
  • Aantal pagina’s : 170
  • Auteur: Fabio Vinago
  • Uitgeverij : Fabio Vinago
  • ISBN : 9789464597615

Bestel dit boek

Bewandel en creëer het pad waar jij gelukkig van wordt.

Pin It on Pinterest