Psychotherapie

Een combinatie van psycho- en gedragstherapie
Een psychotherapeut helpt je om anders naar problemen te kijken, pijnlijke gevoelens te verwerken en moeilijke situaties aan te pakken.

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor uiteenlopende psychische klachten en problemen waarbij gesprekken tussen cliënt en psychotherapeut centraal staan. Psychotherapie wordt ook wel gezien als een parapluterm die allerlei therapievormen omvat.

Een psychotherapeut zal jouw problemen niet oplossen – een andere therapeut trouwens ook niet – maar hij/zij helpt je wel anders naar je problemen te kijken, pijnlijke gevoelens te verwerken en moeilijke situaties anders aan te pakken.

Wie een beroep doet op een psychotherapeut moet beseffen dat het hard werken is. Dat geldt overigens ook voor elke andere therapievorm. Het vraagt veel moed en zelfinzicht om problemen en gevoelens te onderzoeken en aan te pakken.

Psychotherapie kan kortdurend zijn met een 10-tal sessies en langdurig, meer dan 10 sessies. Het volledig behandeltraject gaat gepaard met veel ups en downs maar uiteindelijk leren cliënten wél beter omgaan met psychische problemen.

Psychotherapie als veilige setting

Tijdens een psychotherapeutische sessie stelt de psychotherapeut zich open waardoor er een wederzijdse vertrouwensband ontstaat. Op die manier is het voor cliënten makkelijker om emoties en gebeurtenissen bespreekbaar te maken.

Zoals bij elke therapievorm is de relatie met een therapeut anders dan de relatie met een vriend of vriendin. De therapeut verwacht niets van jou terug. Op die manier wordt er een veilige setting gecreëerd en kan je met een gerust hart naar verandering toe werken. Dit heeft als voordeel dat de mening van anderen er niet toe doen. Het gaat over jou, wat jou bezighoudt en waar jij aan wil werken.

Opzoek naar de oorzaak van jouw klachten

Een psychotherapeut gaat samen met jou op zoek naar de aanleiding van je klachten. De oorzaak van sombere, angstige en stresserende gevoelens worden in kaart gebracht en de therapeut ondersteunt jou om ze beter te begrijpen en te veranderen. Cognitieve gedragstherapie (het ombuigen van irrationele gedachten) vormt een belangrijke tool binnen de psychotherapie.

Psychotherapie werkt bij:

depressieve gevoelens zoals somberheid

piekeren

stress

faalangst

trauma’s

overspannenheid

Maar ook als je:

niet kan accepteren wie je bent

jezelf niet kan zijn

last hebt van minderwaardigheidsgevoelens

worstelt over je toekomst

jezelf in een relatie niet kan zijn

Je leert:

nieuwe vaardigheden aan

om anders tegen bepaalde zaken aan te kijken

vrede en rust te vinden

om je emoties te reguleren

oude patronen te doorbreken

Mijn aanpak

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mensen begeleid met uiteenlopende psychische en emotionele problemen (individuele begeleiding, relatietherapie, psychotherapie en gedragstherapie). Voor diverse vakbladen mocht ik columns schrijven en lezersvragen beantwoorden. Als therapeut onderscheid mezelf en sta ik gekend om mijn to the point, no nonsese en directe aanpak, waardoor een confrontatie niet altijd leuk is, maar wel noodzakelijk als je veranderingen in je leven wil doorvoeren.

Graag hou ik vast aan mijn waarde van eerlijkheid en zal ik je nooit vertellen wat je wil horen. Immers heb je niets aan een verbloemde waarheid.

fabio-vinago-therapeut

Mijn nieuw boek over narcisme

boek-narcisme-fabio-vinago

Uit de klauwen van een narcist

  • Binding : Paperback
  • Distributievorm : Boek (print, druk)
  • Formaat : 140mm x 210mm
  • Aantal pagina’s : 170
  • Auteur: Fabio Vinago
  • Uitgeverij : Fabio Vinago
  • ISBN : 9789464597615

Bestel dit boek

Bewandel en creëer het pad waar jij gelukkig van wordt.

Pin It on Pinterest