Kan narcisme behandeld worden? De waarheid achter de NPS

door nov 3, 2023Narcisme

fabio rond link in bio 2

Fabio is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een gediplomeerd psycho- en relatietherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘.

Kan narcisme behandeld worden is een vraag die me via sociale media massaal wordt gesteld. Voor de meeste psychiatrische aandoeningen zoals depressies, fobieën, obsessieve compulsieve stoornissen, schizofrenie en eetstoornissen zijn er uitgebreide wetenschappelijke studies die een bewijs leveren dat behandelingen voor deze stoornissen effectief kunnen werken. Sommige behandelingen bestaan uit psychotherapie, andere zijn medicamenteuze behandelingen en weer andere zijn psychosociale interventies. Vaker wel dan niet leidt een combinatie van deze verschillende technieken tot de meest succesvolle behandeling voor de meeste psychiatrische aandoeningen.

Er is een uitzondering voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er is heel weinig concreet bewijs gekend die de behandeling van narcisme ondubbelzinnig staaft en die ook nog eens op de lange termijn effectief blijkt te zijn. Narcisme is een relatief stabiele stoornis die naarmate de tijd en leeftijd niet veel verandert. Er zijn studies die wijzen dat er behandelingen bestaan om specifieke gedragsveranderingen te verbeteren, zoals het bijvoorbeeld op tijd komen naar afspraken, boosheid en wispelturigheid te leren beheersen, maar een narcist is en blijft nog altijd een relatief gevoelloze en meedogenloze persoon.

Concreet betekent dit dat verbetering bij mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis meestal de uitzondering is en niet de regel. Als een narcist wil veranderen dan zijn motivatie, zelfinzicht, cognitieve denkvaardigheden, sociale vaardigheden en een hoge frustratietolerantie nodig. Het zijn net deze kenmerken die een narcist niet bezit.

Bekijk hier de video ‘kan narcisme behandeld worden’

Dit vind je wellicht ook interessant

Bekijk hier gratis alle videos’s over narcisme 
Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Hechtingsstijlen en relaties: de sleutel tot een succesrijke liefdesrelatie
Het effect van sociale media op je liefdesrelatie
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

RECENTE BERICHTEN

Pin It on Pinterest