Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Volledig eerlijk zijn met jezelf is de eerste stap naar positieve veranderingen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie bestaat uit een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve therapie gaat men ervan uit dat het denken invloed heeft op het gevoelsleven en op het doen van de mens. Bij gedragstherapie staat het gedrag centraal: hoe iemand handelt, bepaalt in belangrijke mate ook hoe die persoon zich voelt.

Het uitgangspunt van CGT is dat gedachten (cognities) een invloed hebben op ons gedrag en op hoe we ons voelen, en omgekeerd. Bij CGT leert men via inzichten het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Het is onontbeerlijk om inzicht te krijgen in de manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van therapeutische gesprekken met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut en middels huiswerkopdrachten.

Het doel van cognitieve gedragstherapie

Het doel van CGT is dat je beter leert omgaan met emotionele en fluctuerende gevoelens zoals angst, boosheid, schuldgevoelens of somberheid. Tijdens de therapie tracht men eveneens inzicht te krijgen in bepaalde levensgebeurtenissen uit het verleden. Kunnen zij de afwijkende ideeën en/of gedragingen uit het heden verklaren?

Door CGT gestructureerd en met enige regelmaat (eenmaal per week) te volgen in combinatie met de huiswerkopdrachten, komt men gaandeweg tot nieuwe gedachten en positiever gedrag.

Het doel is zelfmonitoring. Dit wil zeggen dat je controle krijgt over je gevoelens, gedachten en je eigen gedrag. Naarmate je de opdrachten thuis uitvoert en getrouw de sessies volgt, word je alsmaar beter in het controleren van je gevoelens en emoties.

Het veranderen van irrationele cognities

Irrationele cognities (gedachten) zorgen voor disfunctioneel gedrag. Cognitieve gedragstherapie heeft als doel om de inhoud van irrationele gedachten om te buigen en te veranderen naar bruikbare gedachten die je iets opleveren. Je leert als het ware je gedachten te sturen en aan te passen waardoor lijden minder wordt.

De voordelen van CGT

Je leert nieuwe vaardigheden en handelingen.

Je krijgt inzichten in je manier van denken en voelen.

Je leert je gedachten om te buigen naar bruikbare gedachten die ondersteunend werken.

Je verruimt je perceptie en leert op een andere manier denken.

Je leert om anders en positiever in het leven te staan.

Je leert relativeren.

Mijn aanpak

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mensen begeleid met uiteenlopende psychische en emotionele problemen (individuele begeleiding, relatietherapie, psychotherapie en gedragstherapie). Voor diverse vakbladen mocht ik columns schrijven en lezersvragen beantwoorden. Als therapeut onderscheid mezelf en sta ik gekend om mijn to the point, no nonsese en directe aanpak, waardoor een confrontatie niet altijd leuk is, maar wel noodzakelijk als je veranderingen in je leven wil doorvoeren.

Graag hou ik vast aan mijn waarde van eerlijkheid en zal ik je nooit vertellen wat je wil horen. Immers heb je niets aan een verbloemde waarheid.

fabio-vinago-therapeut

Mijn nieuw boek over narcisme

boek-narcisme-fabio-vinago

Uit de klauwen van een narcist

  • Binding : Paperback
  • Distributievorm : Boek (print, druk)
  • Formaat : 140mm x 210mm
  • Aantal pagina’s : 170
  • Auteur: Fabio Vinago
  • Uitgeverij : Fabio Vinago
  • ISBN : 9789464597615

Bestel dit boek

Bewandel en creëer het pad waar jij gelukkig van wordt.

Pin It on Pinterest