Een narcist doorzien en jezelf beschermen tegen narcistisch misbruik

door aug 28, 2023Narcisme

fabio rond link in bio 2

Fabio is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een gediplomeerd psycho- en relatietherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘.

Narcisten zijn echte controlefreaks en ze doen er alles aan om controle over hun slachtoffers te krijgen. Dit doen ze op een heimelijke manier en met de meest uiteenlopende manipulatietactieken. Ondanks dat narcisten verschillend zijn, zijn er veel overeenkomsten hoe je narcistische manipulatie kan herkennen.

Taalkundig pas ik in dit artikel ‘hem’ toe. Verander dat door gerust door ‘haar’ want ook vrouwen kunnen aan narcisme lijden.

Verleiden

Narcisten zullen altijd proberen om jou te verleiden met hun vals masker vol charmes en valse beloftes. Ze proberen je met materialistische zaken om te kopen, ze gedragen zich overdreven charmant, tonen een extreme vorm van waardering en gooien op een ongezonde manier met complimenten. Kortom: er is geen sprake van een gezonde relatiedynamiek en alles lijkt overdreven en geforceerd.

Devalueren

Devaluatie klinkt je wellicht niet onbekend in je oren en vormt een van de belangrijkste eigenschappen van een narcist. De ene keer vindt hij jou geweldig en op een ander moment lijkt hij jou te haten. Dit uit hij door je eerst op te hemelen om je achteraf naar beneden te halen. Hij wil je laten geloven dat wat je doet niet goed genoeg is en dat je nog meer je best moet doen.

De slachtofferrol

Wanneer narcisten geconfronteerd worden met hun narcistisch gedrag dan meten ze zich een slachtofferrol aan. Hierdoor word je misleid en van de waarheid ontwricht. Door het slachtoffer te spelen nemen ze geen verantwoordelijkheid voor hun daden en willen ze hun opgeblazen ego groot en sterk houden. Als een narcist iets tegen je zegt, neem dat dan altijd met een grote korrel zout. De kans is groot dat wat hij zegt vaak berust is op een leugen. Niet voor niets dat veel narcisten pathologische leugenaars zijn.

Kleineren

Omdat narcisten vinden dat ze beter zijn dan anderen zullen ze het niet nalaten om anderen te kleineren. Ze zullen proberen om jou negatief te beïnvloeden zodat hij zich waardevoller dan jou voelt. Vanaf het moment dat je straalt en je je goed in je vel voelt, zal de narcist ten koste van jouw positieve emoties zichzelf verheerlijken door je respectloos te kleineren.

Onaanvaardbaar gedrag

Van narcisten kunnen we op z’n minst zeggen dat zij zich altijd anders gedragen dan iemand die niet aan narcisme lijdt. Hun gedrag wordt sterk gekenmerkt door een onethische houding, geen gevoelens van empathiegewetenloos gedrag en een egocentrische instelling. Rechtvaardig het onaanvaardbaar gedrag van de narcist niet en sta op je strepen.

Eenzijdige gesprekken

Narcisten vinden dat alles altijd om hen moet draaien. Ze tonen geen interesse in anderen en vertonen geen enkele vorm van berouw als hun partner zich niet goed voelt. Als je iets te vertellen hebt, wees je er dan van bewust dat de narcist niet luistert. Bij een narcist is alles een monoloog!

Projectie

Wat er ook is gebeurd en waar je de narcist ook mee confronteert, ze projecteren altijd hun daden op jou waardoor jij als de schuldige wordt gezien. Belangrijk om aan te stippen is dat wanneer een narcist jou beschuldigt van iets, de kans groot is dat hij dit zelf heeft gedaan. Dit doen ze om zich van alles vrij te pleiten.

Gaslighting

Alle narcisten zullen vroeg of laat gaslighting toepassen. Deze manipulatietechniek bestaat eruit om jouw waarnemingsvermogen volledig te vertroebelen door de waarheid te verdraaien waardoor je aan de realiteit gaat twijfelen. Met een grote overtuigingskracht beweren ze dat wat je ervaart niet klopt en dat het aan jouw onzekerheid ligt . Ze beweren met klem dat jij je de dingen inbeeldt.  

Verbale en psychologische agressie

Narcisten kunnen het niet laten om je mentaal en emotioneel af te breken door beledigende taal te gebruiken. Ze roepen, schreeuwen en schelden je uit door gebruik te maken van de meest ernstige scheldwoorden. Zeker wanneer je hen op iets betrapt en hen met de waarheid confronteert. Verder bestaat psychologische agressie uit bedreigingen, jouw leven controleren, intimidatie, sociale isolatie en je dingen laten doen die je niet wil.

Wees je er te allen tijde van bewust dat dergelijke gedragingen altijd onaanvaardbaar zijn en dat je 100% het recht hebt om je hiertegen te verzetten en te beschermen. Dus vanaf het moment dat je merkt dat je aan een van deze dingen wordt onderworpen, trek je conclusies, onderneem actie en verlaat de narcist. Want hoe langer je wordt blootgesteld aan narcistisch misbruik, hoe afhankelijk je ervan wordt en hoe moeilijker het is om de relatie te verbreken.

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Hechtingsstijlen en relaties: de sleutel tot een succesrijke liefdesrelatie
Het effect van sociale media op je liefdesrelatie
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

RECENTE BERICHTEN

Pin It on Pinterest