Uit de klauwen van een narcist

Bevrijd je van een narcistische liefdespartner

Mijn gloednieuw boek over narcisme

In onze huidige maatschappij lijkt narcisme zich als een epidemie te verspreiden. Het woord wordt door veel mensen in de mond genomen maar het wordt vaak in een context gebruikt die een vertekend beeld van de narcistische persoonlijkheidsstoornis geeft. Het is niet omdat iemand zich arrogant of egoïstisch opstelt dat die persoon als narcist bestempeld kan worden. In mijn boek gebruik ik de afkorting NPS voor narcistische persoonlijkheidsstoornis en pas ik narcisme in de hij-vorm toe. Vervang ‘hij’ gerust door ‘zij’ want ook vrouwen kunnen aan narcisme lijden.

Mijn interesse in de narcistische persoonlijkheidsstoornis

De psychologie achter narcisme heeft me altijd al gefascineerd. Deze persoonlijkheidsstoornis komt niet alleen tot uiting in een liefdesrelatie maar laat eveneens duidelijke sporen na op sociaal, politiek en cultureel gebied. We kunnen met zekerheid stellen dat kennis van deze aandoening niet alleen belangrijk is voor het wetenschappelijk domein. Informatie omtrent een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan relevant zijn voor iedereen. Die kennis wapent je tegen emotioneel misbruik, financieel verlies, emotionele manipulatie en pathologische leugens. Narcisme discrimineert niet, komt overal voor en werkelijk iedereen kan aan deze aandoening lijden of er slachtoffer van worden.

Narcisme in onze samenleving

Veel mensen die de term ‘narcisme’ horen, denken meteen aan iemand die veel van zichzelf houdt. Maar niets is minder waar. Een gezonde dosis zelfliefde draagt bij aan een positief zelfbeeld. Iemand die aan narcisme lijdt, heeft voornamelijk een obsessieve vorm van zelfliefde. Hij gedraagt zich ingebeeld en heeft een grote en ongezonde behoefte aan bewondering en aandacht.

Daarnaast heeft een narcist een gebrek aan inlevingsvermogen (empathie) en is hij niet in staat om zich gevoelsmatig te (ver)binden met anderen omdat hij niet weet wat liefde voelen is, laat staan dat hij commitment aan een relatie toevoegt. Dit klinkt ernstig, zelfs onmenselijk en het doet je misschien aan een horrorfilm denken, maar dat is dan ook wat de relatie met een narcist is: een horrorfilm.

Een onverbloemde waarheid

Het heeft geen zin om de NPS te verbloemen, te minimaliseren of om de aandoening in een mooier perspectief te plaatsen. Er is niets positiefs aan een narcistische relatie. Wat we wel kunnen vaststellen is dat niet iedere narcist hetzelfde is en dat niet iedere narcist dezelfde narcistische kenmerken vertoont. Maar het eindresultaat, het trauma en de littekens die zo’n relatie veroorzaakt, zijn voor elk slachtoffer van een narcistische relatie hetzelfde: in een dergelijke relatie blijven zal hen vroeg of laat vernietigen.

Uit de klauwen van een narcist

Dit boek neemt je stap voor stap en logischerwijs mee in de wereld van een NPS. We kijken naar de classificatie van deze aandoening binnen de DSM-5 en leggen uit waarom een narcist moeilijk te herkennen is. Daaropvolgend nemen we ‘narcisme en relaties’, ‘narcistisch misbruik’ en de gevolgen daarvan onder de loep. Aansluitend komen thema’s als ‘omgaan met een narcist’, ‘jezelf beschermen’, ‘grenzen stellen’en nog veel meer aan bod. Tot slot bekijken we of een relatie met een narcist überhaupt mogelijk is en of een narcistische persoon in staat is om te veranderen.

Uit de klauwen van een narcist is een mix van wetenschappelijk onderzoek en jarenlange (levens)(werk)ervaring

Die ervaring heeft er me toe aangezet om een opleiding in de toegepaste psychologie (optie klinische psychologie), een 4-jarige opleiding tot integratieve psychotherapeut en een opleiding tot IBCT-therapeut (relatietherapie) te volgen. Ik heb jarenlang op een gespecialiseerde afdeling binnen een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt, met patiënten die kampten met een persoonlijkheidsstoornis (borderline en narcisme). Al die kennis en ervaring heb ik verzameld om ‘Uit de klauwen van een narcist’ in begrijpelijke taal neer te pennen.

Tot slot wil ik nog graag meegeven dat dit boek enkel informatief is. Voor bepaalde onderdelen heb ik Amerikaanse wetenschappelijke bronnen geraadpleegd die op het einde van dit boek vermeld zijn. Om een narcistische persoonlijkheidsstoornis vast te stellen, verwijs ik naar een bevoegde arts (psychiater) die een persoonlijkheidstest kan afnemen.  Die test kan uitsluitsel geven over het feit of er al dan niet sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Mijn nieuw boek over narcisme

boek-narcisme-fabio-vinago

Uit de klauwen van een narcist

 • Binding: Paperback
 • Distributievorm: Boek (print, druk)
 • Formaat: 140mm x 210mm
 • Aantal pagina’s: 170
 • Auteur: Fabio Vinago
 • Uitgeverij : Fabio Vinago
 • ISBN : 9789464597615

Bestel dit boek

Mijn nieuw werkboek over narcisme

werkboek-narcisme-fabio-vinago-5

Werkboek: Uit de klauwen van een narcist

 • Binding : Paperback
 • Distributievorm : Boek (print, druk)
 • Formaat : 148mm x 210mm
 • Aantal pagina’s : 180
 • Auteur: Fabio Vinago
 • Uitgeverij : Fabio Vinago
 • ISBN : 9789464810165

Bestel dit boek

PDF e-book
Uit de klauwen van een narcist

pdf-ebook-narcisme-fabio-vinago3

Werkboek (PDF e-book): Uit de klauwen van een narcist

 • Binding: PDF
 • Distributievorm: PDF e-book
 • Formaat : 148mm x 210mm
 • Aantal pagina’s : 180
 • Auteur: Fabio Vinago
 • Uitgeverij : Fabio Vinago

Bestel dit PDF e-book

Bewandel en creëer het pad waar jij gelukkig van wordt.

Pin It on Pinterest